Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2018 16:29 - Дзен - Същинската ни Природа
Автор: neddimov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 248 Коментари: 0 Гласове:
0



Духът не може да се види с очи, нито не може да се чуе с уши, не може да се усети с обоняние, нито да се вкуси.. и да се пипне не може. Умът също не може да го разбере, нито чрез логиката, нито с разсъждения и философия.. Как тогава да го схванем? 
Духът - Същността ни, е коренът на нашият ум, но Той не е самия ум. Той е в основата на всичко в човека, но не е нито орган, нито част, нито пък е някаква функция от тялото. Същинската ни Природа не може да се възпитава, към Нея не може нищо да се прибави, нито пък може нещо да се отнеме от Нея. Не може да я направим нито по-силна, нито по-слаба.. И не можем да я култивираме по никакъв начин. Това, което можем да направим е да я оставим да се прояви. Да, да се прояви и да я следваме във всичко - мислите ни да са от Същността ни, действията ни да са от Същността ни, съществуването ни да е от Същността ни, въобще всичко което правим да произтича от Нея.
Затова ние не култивираме Същността си, не я усилваме и не я правим по-чиста и по-духовна.
Единственото нещо, което правим е да не си пречим сами! Да, да не замъгляваме ума си, да не се подвеждаме по различни действия и начинания, които не произтичат от Същността ни.
По време на медитация, ние не опитваме да си внушаваме различни неща. По време на медитация ние не се опитваме да станем по-добри или по-позитивни, а само наблюдаваме ума си. Пускаме всичко, което възниква в ума ни, да стои и да отшумява, да отмира с времето. Не насилваме ума си по никакъв начин, било то да не мисли, да не възникват мисли - емоции, чувства, подтици и т.н., да мисли правилно или да бъде по-чист. Само стоим и наблюдаваме ума си. Това е достатъчно, щом не даваме гориво, т.е. енергия на мислите, те утихват. Когато мислите утихнат и умът стане умиротворен, тогава се проявява Истинската ни Природа. 
Пак ви казвам, не правете грешката да се опитвате да станете по-добри, по-чисти или по-духовни… 
В Дзен, ние не добавяме нищо към Себе си. Просто, не даваме гориво на паразитните мисли в ума си.. Щом умът се успокои, Духът ни - Истинската ни Природа се проявява. Тя е изначално чиста, всеотдайна към другите, отзивчива, състрадателна и духовна. Няма как да можем да я променим или "подобрим". А можем само да не и пречим и да не замъгляваме ума си, за да можем да я “виждаме”, за да я следваме във всичко - в ежедневието, в ума и действията си
Всекидневната медитативна практика изчиства ума ни от замъгляването - от илюзиите, от заблудите, от излишната емоционалност, от временните настроения, различните концепции.. и ни въвежда в Истинската ни Природа! 
И да знаете, духовността не е шаблон, духовността произтича от Духа ви - от Вътрешната ви Природа.
Пожелавам ви упорита и постоянна медитативна практика и умело прилагане на енергийните техники, за да имате здраво тяло, дълголетие и ползотворен живот!


 



Гласувай:
0




Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: neddimov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3702
Постинги: 1
Коментари: 0
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930